HOME A PEACE ROAD VILÁGSZERTE MAGYARORSZÁGON KAPCSOLAT ENGLISH
PEACE ROAD MAGYARORSZÁG

MIT JELENT A PEACE ROAD KEZDEMÉNYEZÉS?

"... az egész világot össze fogja kapcsolni, a dél-afrikai Jóreménység fokától Santiago de Chiléig ..."

A Peace Road kezdeményezés ötlete egy nemzetközi konferencia, az ICUS ("Nemzetközi Konferencia a Tudományok Egyesítéséről") keretében fogant meg 1981. november 10-én Szöulban. Sun Myung Moon és Hak Ja Han Moon, az ICUS alapítói kifejezték vágyukat egy "Béke-autópálya" létrehozására, amely meggyorsítaná egy békés világ létrejöttét.

"Japán déli szigetén, Kjúsún van egy kis kikötőváros, Karacu. [...] Karacu a kiindulópontja annak a kezdeményezésnek, amelyet a férjem 1981 őszén, a Nemzetközi Konferencia a Tudományok Egyesítéséről rendezvényén jelentett be. Ott beszélt először a Föld körüli Béke Autópálya építési tervéről.

Az elképzelés lényege egy nagysebességű szállítási útvonal, amely összekötné az egész földgolyót. Amint elkészül, az egész világ egyetlen falu lesz, amelyet egyetlen út szel át. Az autópálya megépítése közös célt ad a világ népeinek, illetve kormányainak. Az országokat átszelő kereskedelmi és utazási célú útvonalak elősegítik majd a népek között a kultúrák és az áruk cseréjét, és arra ösztönöznek bennünket, hogy szomszédokként harmóniában éljünk egymással.

Az autópálya egy alagúton haladna át, amely a koreai Puszant kötné össze Karacuval. 1986-ban el is kezdtük egy kísérleti alagút kiépítését Karacuban. Már régóta szerettem volna ellátogatni az építési területre, amire végül 2016-ban nyílt lehetőségem. Látogatásom során megerősítettem, hogy a mozgalmunk elkötelezett a Béke Autópálya megépítése mellett. Hiszem, hogy a világ népei készen állnak erre, és végre eljött az idő, hogy elindítsuk a világszintű projekt megvalósítását. Annak érdekében, hogy erről a tervünkről mindenkinek beszámolhassunk az utca emberétől az államfőkig, létrehoztam a Peace Road (“Békeút”) kezdeményezést, amelynek célja felhívni a közvélemény figyelmét a Nemzetközi Béke Autópályára. A Peace Road projekt [...] idővel világszintű békemozgalommá nőtte ki magát."

Hak Ja Han Moon "A Béke Anyja" c. önéletrajzi kötetéből, 201-202. oldal


Sun Myung Moon és Hak Ja Han Moon

Sun Myung Moon és Hak Ja Han Moon
a Peace Road kezdeményezés alapítói

❠ A Nemzetközi Béke-autópálya az egész világot össze fogja kapcsolni, a dél-afrikai Jóreménység fokától Santiago de Chiléig, Londontól New Yorkig, az egész világ egyetlen közösséggé fog válni. ❞

Sun Myung Moon

42
év
3000+
kezdeményezés
125
országban
2015 óta
Magyarországon
VILÁGSZERTE

PEACE ROAD TEVÉKENYSÉGEK VILÁGSZERTE

"A Peace Road ("Békeút") kezdeményezés olyan eseményekből áll, amelyek során különböző életkorú és nemzetiségű résztvevők Peace Road feliratú pólókban, Peace Road zászlókat lengetve kerékpároznak vagy gyalogolnak, hogy így támogassák a tervezett Nemzetközi Béke Autópálya projektet. Az út a helyi önkormányzatoknál ér véget, ahol a demonstrációkon felszólalnak különböző kormánytisztviselők és vallási vezetők is, nyilvánosan kifejezve a támogatásukat, és üzenetük a helyi médiában is megjelenik. A Peace Road mozgalmat számos országban üdvözölték már vezetők és egyszerű állampolgárok egyaránt, többek között a Parlamenti Képviselők Nemzetközi Szövetsége a Békéért (IAPP) tagjai. 2015-ben több mint százhúsz országban szerveződött ilyen jellegű demonstráció. Mindent összevetve a résztvevők 93 nap alatt kerülték meg jelképesen a Földet."

Hak Ja Han Moon "A Béke Anyja" c. önéletrajzi kötetéből, 205. oldal

2015-ben japán fiatalok indultak kerékpárral útnak Hokkaidóból az Egyetemes Békeszövetség (UPF) zászlaja alatt, és a dél-koreai Cheongpyeongig utazva ajánlották fel útjukat a Béke Autópálya támogatása mellett Észak- és Dél-Korea békés egyesítéséért.
Ez volt az egész világra kiterjedő Peace Road mozgalom első nyilvános rendezvénye.

Las Vegas Peace Road csoportkép

Amikor 2019-ben Szenegálban járt, Hak Ja Han Moon ellátogatott Gorée szigetére, amely évszázadokig az Afrikából induló rabszolgakereskedelem kiindulópontja volt. Az itt mondott imája inspirálta a 2020-ban az Amerikai Egyesült Államok 47 államát átfogó Peace Roadot, melynek mottója: "békeút a világ összes embere közötti megbékéléséért".

MAGYARORSZÁGON

PEACE ROAD TEVÉKENYSÉGEK MAGYARORSZÁGON

Peace Road 2016 a Margitszigeten

Magyarország 2015 óta részt vesz ebben a kezdeményezésben, amikor Budapest jelképesen csatlakozott az első, 120 országot és 30000 kilométert átölelő "Peace Road 2015" projekthez.

2016-tól más hazai városok is csatlakoztak Budapesthez, 2018-ban pedig többek között a Deseda Ultramaratonon futott a Peace Road-ot képviselő csapat, akik az utóbbi években több maratonon és országúti futóversenyen is békefutással képviselte a Peace Road mozgalmat.

Peace Road futócsapat
Ima és megemlékezés a katonai temetőben

2020-ban az amerikai példa inspirált bennünket egy sajátságos hazai Peace Road elindítására. A "Peace Road Magyarország 2020"-nak összesen 14 állomása volt országszerte, ahol közösen imádkoztunk és meditáltunk Magyarország egységéért és békéjéért.
Ennek a kezdeményezésnek az állomásait dokumentálja ez a két éve elindított facebook.com/peaceroadhungary facebook oldal is.

2021-ben a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen, később pedig Kaposvárott nem csak megemlékezéssel, hanem önkéntes munkával is csatlakoztak fiatalok a Peace Road kezdeményezéshez.

Peace Road Mohács
Közös osztrák-magyar Peace Road

2020 októberében közös osztrák-magyar kerékpáros Peace Road kezdeményezéshez csatlakozhattunk Kőszegtől az országhatárig, ahonnan az osztrák résztvevők kerékpárral tették meg az utat a mauthauseni koncentrációs táborig, megemlékezve az 1945-ben a kőszegi kényszermunkatáborokból a hegyeken keresztül gyalog indított munkaszolgálatosok tragédiájára.

KAPCSOLAT

ELÉRHETŐSÉGEINK

Kövesse híreinket facebook oldalunkon: facebook.com/peaceroadhungary

 
Békeház
1078 Budapest, Hernád utca 35.
Email: peaceroad@bekehaz.hu